Shou Sugi Ban - umění tepelného zpracování dřeva


R Shou Sugi Ban  ( Yakisugi ) - ORIGINÁLNÍ TECHNIKA Z JAPONSKA

Objevte kouzlo starověkého japonského umění tepelného zpracování dřeva. Tento tradiční proces  zahrnuje záměrné nabíjení povrchu dřeva opálením tak, aby způsobil krásná a ultra odolná řešení použitelná jak ve venkovních podmínkách, tak i vnitřních. I přes svoji dlouhou historii zůstává umělecká technika používaná dodnes převážně na fasádní obklady. 


R (1)     POUŽITÁ DŘEVINA - SUGI

Cryptomeria japonica, také běžně používaný japonský cedr nebo japonský cypřiš. Sugi má výraznou vůni, která shodou okolností odpuzuje hmyz. Sjaňské stromy rychle rostou , při úplném růstu dosahují výšky až 60m a kmeny o průměru až 200cm. Životnost tří a více století není nic neobvyklého, u některých Sugi stromů i dokonce přes tisíc let. Obecně platí, že při 30-35 letech je dosáhnuto celkového průměrného růstového potenciálu.

Tabulka


 

OIP (4)    Shou Sugi Ban - CO BY JSTE MĚLI VĚDĚT PŘED VÝBĚREM DŘEVINY

Unikátní proces tepelného zpracování dřeva při dodržení správného postupu dodává dřevu jedinečné vlastnosti. Při reakci dřeva na teplo dochází k buněčnému uzavření povrchu, což snižuje úroveň pohlcování vzdušné vlhkosti a tím dodává přirozenou ochranu dřeva na desítky let.

 

Dovolte nám představit a objasnit proces tepelného zpracování dřeva ( SHOU SUGI BAN ), který nabízíme našim zákazníkům.

 

1. Vlhkost použité dřeviny - než se plameny dostanou na jakoukoliv část dřeva, musí být dřevina vysušena do zbytkového obsahu vlhkosti 10 -15%, aby byla připravena na proces tepelného zpracování.

Našim zákazníkům nabízíme pro proces tepelného zpracování SHOU SUGI BAN pouze vysušené řezivo do zbytkového obsahu vlhkosti 14%. Aby jsme zákazníkům zaručili i estetický vzhled opalovaných dílů, používáme normované řezivo.

 

2. Síla použité dřeviny - ve skutečnosti musí teplo proniknout co nejvíce do hloubky dřeva. Jinými slovy, na tloušťce a zbytkové vlhkosti samotné dřevěné desky záleží. Aby energie z povrchového opalování prošla co nejvíce do hloubky dřevěné desky a zároveň ji zocelila, je třeba dodržet tloušťku do 15-20 mm. Pokud zvolíte sílu opalované desky 21-26 mm, je nutné provést tento proces tepelné úpravy ze všech stran ( pokud se tak neučiní, zůstane výsledek jen povrchový, kosmetický a neodolný vůči hnilobě). Dalším rizikem, které spočívá s tloušťkou použité dřeviny je, že zatím co nanášíme teplo na povrh dřeva a tím současně rychle eliminujeme veškerou zbytkovou povrchovou vlhkost, čím je dřevo silnější, tím větší zůstává zbytková vlhkost na rubové straně. 

Našim zákazníkům nabízíme dřevěné obkladové desky o síle 18 -20 mm. Při zvolení obkladové desky o síle do 26 mm je nutné provést proces opálení i z rubové strany obkladu, což zvyšuje náklady na celý proces tak i na budoucí projekt.

 

3.  Druh použité dřeviny - výběr dřeviny je další zásadní krok pro dlouhou životnost a odolnost obkladových desek. Je potřeba si ujasnit co vzniká procesem tepelného opracování SHOU SUGI BAN. Dřevina by měla být měkká, aby došlo k buněčnému uzavření povrchu a tím k zocelení povrchu. Další faktor při výběru dřeviny je obsah pryskyřice v dřevině, která má negativní vliv na buněčné uzavření dřeviny, ale také k propálení do hloubky dřeviny. Dřevina by měla mít hustá a silná léta, která zabraňují  deformacím během procesu opalování metodou SHOU SUGI BAN a dodávají dřevině rozměrovou stabilitu.

V nabídce máme základní dřevinu - severský smrk. Tato dřevina je měkká, má silnější a hustější léta a obsahuje malé množství pryskyřice. Na přání zákazníka lze připravit i sibiřský modřín, který je odolnou dřevinou v přírodním stavu, ale v případě SHOU SUGI BAN není příliš vhodný díky tvrdosti ( uzavřenému buněčnému povrchu ) a velkému obsahu pryskyřice, což má za následek složitější proces opalování a tím je i nákladnější.


 

stáhnout (4)  SHOU SUGI BAN - UNIKÁTNÍ PROCES TEPELNÉHO OPRACOVÁNÍ 

 

Snažíme se co nejvěrněji napodobit proces opalování, kdy povrch dřeviny je vystaven otevřenému kontrolovanému plameni  o teplotě 600 až 800 °C dokud nevznikne na povrchu dřeviny zuhelnatělá vrstva tzv. KROKODÝLÍ KŮŽE.

Tato intenzivní tepelná úprava neoznačuje jen povrch dřeviny, ale zásadně ovlivňuje strukturu dřeviny a posílí její odolnost a životnost. Jak se buňky uzavřou, jejich schopnost nasávat vlhkost se výrazně snižuje. To má za následek ochranu proti vlhkosti, hnilobě a dřevokaznému hmyzu, která často trápí dřevo

Dřevo je hustší a tvrdší, když se buňky zmenší a zapečou. Takto ošetřené dřevo je méně náchylné na sezonní výkyvy počasí.

Těchto vlastnosti lze dosáhnout pouze v případě, že se dodrží správný postup celým procesem SHOU SUGI BAN.


 

FUNKČNÍ SHOU SUGI BAN  JE JEN JEDNO OPÁLENÍ  ( ZUHELNATĚLÁ VRSTVA - KROKODÝLÍ KŮŽE ). PŘESTO NĚKTEŘÍ VÝROBCI NABÍZEJÍ JEN LEHKÉ OPÁLENÍ V NĚKOLIKA STUPNÍCH ZA METODU SHOU SUGI BAN. SICE KOUZLO LEHKÉHO OPÁLENÍ VYPADÁ ESTETICKY PŘITAŽLIVĚ, ALE POSTRÁDÁ OCHRANU A ŽIVOTNOST, KTEROU SE METODA SHOU SUGI BAN VYZNAČUJE. 

                                                                                                                  


 PŘEHLED NAŠICH VARIANT SHOU SUGI BAN 

 

stáhnout (3)   SUYAKI ( KROKODÝLÍ KŮŽE ) - PŮVODNÍ SHOU SUGI BAN

SUYAKI je výsledkem původního SHOU SUGI BAN s vynikající povrchovou úpravou. Proces tepelného zpracování dřeva nechává na povrchu černou ohořelou vrstvu, která připomíná krokodýlí kůži. Důležité pro tento produkt je, že dostává excelentní odolnost proti povětrnostním podmínkám, UV záření, plísním a dřevokaznému hmyzu. Aby nedocházelo k postupnému úbytku opálené vrstvy, povrch fixujeme akrylickým izolátorem což má za následek, ochranu opáleného povrchu před úbytkem sazí díky povětrnostním vlivům, tvrdost opálené plochy a povrch nešpiní. Životnost 40 a více let bez údržby.

TATO VOLBA JE PRO KAŽDÉHO, KDO CHCE, ABY JEHO PROJEKT VYNIKL NEVŠEDNOSTÍ. SUYAKY JE VHODNÁ JAK DO EXTERIÉRU JAKO JSOU FASÁDY, PLOTY TAK I DO INTERIÉRU.

stáhnout   20230901_113809  a65111a2c95aa944a2c88ba0e120b85c


 

stáhnout (1)   GENDAI - JEDNOU KARTÁČOVANÝ POVRCH

GENDAI je výsledkem varianty SUYAKI, kdy se opálený povrch ( krokodýlí kůže ) lehkým odebráním ohořelé vrstvy vynikne zvrásněný povrch ze zbytky procesu po opalování. Povrch se podle koncového vzhledu, barevného odstínu, a akrylickém izolátoru stává odolný proti povětrnostním vlivům, UV záření, plísním a dřevokaznému hmyzu.

 Je nutné dodat, že stejně jako u jiného dřeva bude v průběhu let docházet k přirozenému šednutí díky vlivu povětrnostních podmínek. Toto přirozené šednutí se děje mnohem později ve srovnání neošetřeným dřevem a lze ho eliminovat obnovou nátěru.

JEHO ATRAKTIVNÍ VZHLED A DLOUHÁ ŽIVOTNOST JE IDEÁLNÍ PRO JAKÝKOLIV VÁŠ PROJEKT. GENDAI JE VHODNÝ JAK DO EXTERIÉRU NA FASÁDY, PŘÍSTŘEŠKY NEBO PLOTY TAK I DO INTERIÉRU.

Fasáda_1    IMG_20221110_141213   IMG_20221110_141235


 

stáhnout (2)  PIKA-PIKA   - DVAKRÁT KARTÁČOVANÉ

PIKA-PIKA je výsledkem variant SUYAKI a GENDAI.  Jedná se o dvakrát kartáčovaný povrch po procesu SHOU SUGI BAN. Odstranění opáleného povrchu kartáčováním má za výsledek trojrozměrný povrch s vysokým kontrastem mezi tmavší části ( tvrdá část dřeva ) a světlou částí ( měkká část dřeva ). Povrch se podle barevného odstínu, a akrylickém izolátoru stává odolný proti povětrnostním vlivům, UV záření, plísním a dřevokaznému hmyzu.

Je nutné dodat, že stejně jako u jiného dřeva bude v průběhu let docházet k přirozenému šednutí díky vlivu povětrnostních podmínek. Toto přirozené šednutí se děje mnohem později ve srovnání neošetřeným dřevem a lze ho eliminovat obnovou nátěru.

JEHO ATRAKTIVNÍ VZHLED A DLOUHÁ ŽIVOTNOST JE IDEÁLNÍ PRO JAKÝKOLIV VÁŠ PROJEKT. PIKA-PIKA JE VHODNÝ JAK DO EXTERIÉRU NA FASÁDY, PŘÍSTŘEŠKY ( SPÍŠE NA LÉPE CHRÁNĚNÉ ČÁSTI PROJEKTU PŘED POVĚTRNOSTNÍMI VLIVY ) TAK I DO INTERIÉRU.

Dřevěný opalovaný obklad - interiér  Dřevěný opalovaný obklad - interiér 1  PIKA-PIKA 3


 

   

Fasáda z opalovaného dřeva je nevšední a působí velmi originálním dojmem. Navíc je téměř bezúdržbová. Pokud tedy přemýšlíte nad netradičním vzhledem nového venkovního obkladu, věnujte určitě pozornost této metodě. Docílíte tak jedinečného vzhledu dřeva, který se jen tak neokouká.

Fasády jak dodáváme tak i montujeme na klíč.

Přemýšlíte-li o nové fasádě,  neváhejte nás kontaktovat.

Kontaktovat nás můžete Po-Pá od 8-17 hod

E-mail  - info@tesarstvi-lunacek.cz

Tel. -   739 063 336

webové stránky - Tesařství Luňáček s.r.o